storage/okrareizen/albanie-1.jpg

Albanië

Het zuiden van Albanië op zijn best

Het zuiden van Albanië op zijn best

Provincie Vlaams-Brabant

Gedurende 10 dagen ontdek je Albanië, een van de meest gesloten landen van Europa. Wist je dat dit land een topbestemming is waar zon, zee, bergen, natuur en eeuwenoude cultuur strijden voor je aandacht? Je maakt kennis met de Albanese rivièra
met zalige zon, prachtige wandelboulevards, een staalblauwe zee en geen massatoerisme waardoor Albanië een onontgonnen parel is waar je vandaag nog naartoe wilt vertrekken.

Vluchturen

(vluchturen zijn onder voorbehoud - indien nog niet aangevuld zijn deze momenteel nog niet bekend)

12/06/2023: Brussel - Tirana:
21/06/2023: Tirana- Brussel: 

Programma

Hieronder vind je het reisschema per dag. We vermelden bij elke dag welke maaltijden er inbegrepen zijn: O = ontbijt, L = lunch, P = picknick, A = avondmaal.  Wijzigingen voor het vertrek of tijdens de reis kunnen voorkomen ten gevolge van onvoorziene omstandigheden zoals weer, stakingen, gezondheidsredenen, enz… 

Dag 1: Brussel – Tirana (A)
Een vlucht van ongeveer drie uur brengt ons naar de Albanese hoofdstad Tirana. Nadat we ons hebben geïnstalleerd in de 
comfortabele kamers van het hotel, maken we een wandeling door het levendige stadscentrum. Wie wil, duikt het Nationaal museum in.
‘s Avonds zien we elkaar terug voor een heerlijke maaltijd, gevolgd door een terrasje. Je zal merken dat Tirana ‘by night’ even levendig is als overdag.

Dag 2: Historisch Tirana & de greep van het communisme (O - L - A)
We bezoeken in Tirana een voormalige bunker. In Bunkart beleef je de geschiedenis van de communistische geheime diensten die Albanië zo lang in de greep hielden. We bezichtigen het historisch centrum van Tirana en proeven bij de lunch de regionale keuken. In de namiddag maken we een lange wandeling in Bllok, een wijk waar vroeger enkel leden van de communistische partij binnen mochten. De gids geeft met plezier tekst, uitleg en een antwoord op al je vragen over het leven onder het communistisch 
bewind.

Dag 3: Lunch aan het Ohrid meer & gezellig Korçë (O - L - A)
Vandaag rijden we via een prachtige route naar Korçë. Aan het beroemde Ohrid meer stoppen we voor de lunch. We proeven er de Koranivis, een vissoort die enkel in dit meer voorkomt. Verder gaan we op bezoek in buurland Macedonië. 
Langs de andere kant van het Ohri meer ligt namelijk het prachtige Sveti Naum klooster. Na ons blitzbezoek aan Macedonië, zetten we koers naar Korçë, een gezellig stadje dat veel Albanezen een warm hart toedragen.

Dag 4: Natuur en historiek in Voskopojë (O - L - A)
Op twintig minuten van Korçë ligt Voskopojë. Vandaag is Voskopjë een pittoresk, slaperig dorp, maar de vele oude 
kloosters en vergane gebouwen verraden dat dit ooit - na Istanbul - de grootste en belangrijkste stad van de Balkan was. Op 
een wandeling van ongeveer 2 uur neemt lokale gids Maria ons mee op zoek naar sporen uit dit rijke verleden. Ze opent 
onderweg de deuren van een vijftal kerken. De wandeling biedt ons een mooie mix van cultuur en natuur. We lunchen in 
een plaatselijk traditioneel dorpsrestaurant.

Dag 5: Bloemenstad Permet (O - L - A)
Vandaag zullen wij van het Zuidoosten naar het Zuidwesten rijden, meer dan 100 km tussen een prachtig natuur, op 800 à 900m hoogte, langs meertjes en bossen. Wij maken een tussenstop om te lunchen en te wandelen bij Ferma Sotira. 
Verder rijden wij richting Përmet, een stadje dat ingeklemd ligt tussen het gebergte en de rivier.

Dag 6: Bloemenstad versus stad van steen en kookworkshop (O - L - A)
We gaan vandaag naar Gjirokastër, de stad die door UNESCO als beschermd erfgoed werd geklasseerd. We maken een stevige stadsklim naar het kasteel van Gjirokastër en een verkennende wandeling door de stad. Zo ontdek je waar de naam ‘stad van steen’ vandaan komt. Gjirokastër is geklasseerd op de UNESCO werelderfgoedlijst. De gastvrouw van Hotel Kalemi wacht op ons op. Ze leert ons enkele geheimen van de traditionele Albanese keuken. Eerst meehelpen en daarna eten we al dat lekkers op.

Dag 7: Archeologie, de zee en het blauwe oog (O - L - A)
Na het ontbijt maken we ons klaar om Butrint te gaan bezoeken: een uitgestrekte archeologische site en de drukst bezochte plek van Albanië. Hier was ooit een belangrijke Romeinse vesting, en tot op vandaag kan je de muren van de verschillende huisjes, winkels en tempels zien. Enkele goed bewaarde mozaïeken maken Butrint extra speciaal. Het is er tegelijk ook puur genieten van de natuur en het panorama.
Voor we naar Gjirokastër terugkeren moeten we eerst even halt houden bij ‘Het blauwe oog’ (Syri i kalter). Deze onwaarschijnlijk azuurblauwe waterbron is een uniek natuurverschijnsel en een echte streling voor het oog. 

Dag 8:  De stad met 1000 ramen (Unesco site) (O - L - A)
Na een stevig ontbijt in het hotel vertrekken we vanuit Gjirokastër naar Berat. Ook deze kasteelstad prijkt terecht op de 
werelderfgoedlijst van UNESCO. Na een korte pauze met een drankje, kan je het museum Onufri met historische iconen bezoeken. We schuiven voor de lunch onze voeten onder tafel bij een authentiek restaurant middenin het kasteeldorp en genieten er alweer van een heerlijke traditionele maaltijd.

Dag 9: De nationale held in Krujë (O - L - A)
Krujë! Dit stadje was vroeger de Albanese hoofdstad. Nationale held Skanderbeu hield hier maar liefst 25 jaar stand tegen 
de Ottomaanse bezetting. De oude bazaar van de stad en het kasteel van Krujë zijn onze laatste bezienswaardigheden van de reis. We bezoeken het kasteel van Krujë met haar prachtige uitzicht tot in Durrës. 

Dag 10: Tirana-Brussel (O)
Terugreis naar Brussel, afscheid van Albanië, het reisgezelschap en de gids