shutterstock-1216657228.jpg

Albanië

Authentiek Albanië

Authentiek Albanië

Provincie West-Vlaanderen

Gedurende 10 dagen ontdek je Albanië, een van de meest gesloten landen van Europa. Wist je dat dit land een topbestemming is waar zon, zee, bergen, natuur en eeuwenoude cultuur strijden voor je aandacht? Je maakt kennis met de Albanese rivièra
met zalige zon, prachtige wandelboulevards, een staalblauwe zee en geen massatoerisme waardoor Albanië een onontgonnen parel is waar je vandaag nog naartoe wilt vertrekken. 

Vluchturen

OS 8172 Brussels (BRU)Vienna (VIE) 06:50-08:35
OS 845 Vienna (VIE)Tirana (TIA)09:50-11:20

LH 1713 Tirana (TIA)Munich (MUC)11:45-13:40
LH 2288 Munich (MUC)Brussels (BRU)14:30-15:50

Programma

Hieronder vind je het reisschema per dag. We vermelden bij elke dag welke maaltijden er inbegrepen zijn: O = ontbijt, L = lunch, P = picknick, A = avondmaal.  Wijzigingen voor het vertrek of tijdens de reis kunnen voorkomen ten gevolge van onvoorziene omstandigheden zoals weer, stakingen, gezondheidsredenen, enz… 

Dag 1: Brussel – Tirana (A)
Een vlucht van ongeveer drie uur brengt ons naar de Albanese hoofdstad Tirana. Nadat we ons hebben geïnstalleerd in de 
comfortabele kamers van het hotel, maken we een wandeling door het levendige stadscentrum. Wie wil, duikt het Nationaal museum in.
‘s Avonds zien we elkaar terug voor een heerlijke maaltijd, gevolgd door een terrasje. Je zal merken dat Tirana ‘by night’ even levendig is als overdag.

Dag 2: Historisch Tirana & de greep van het communisme (O - L - A)
We bezoeken in Tirana een voormalige bunker. In Bunkart beleef je de geschiedenis van de communistische geheime diensten die Albanië zo lang in de greep hielden. We bezichtigen het historisch centrum van Tirana en proeven bij de lunch de regionale keuken. In de namiddag maken we een lange wandeling in Bllok, een wijk waar vroeger enkel leden van de communistische partij binnen mochten. De gids geeft met plezier tekst, uitleg en een antwoord op al je vragen over het leven onder het communistisch 
bewind.

Dag 3: De stad van steen (UNESCO site) (O - L - A)
In de voormiddag zetten we koers naar het stadje Gjirokastër. We lunchen in een authentiek familierestaurant in Gjirokastër, deze familie zal ons een rijkelijk gevulde tafel met heerlijke gerechten voorschotelen. Na dit culinair hoogtepunt kan je mits een stevige stadsklim het kasteel van Gjirokastër bezoeken en een verkennende wandeling maken door de stad. Zo ontdek je waar de naam ‘stad van steen’ vandaan komt. Gjirokastër is geklasseerd op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Dag 4: Waar de Romeinen zich vestigde (UNESCO site) (O - L - A)
We bezoeken vandaag Butrint, maar onderweg moeten we even halt houden bij ‘Het blauwe oog’ (Syri i kalter). Deze onwaarschijnlijk azuurblauwe waterbron is een uniek natuurverschijnsel en een echte streling voor het oog. Butrint is een uitgestrekte, erg goed bewaarde archeologische site en de drukst bezochte plek van Albanië. Hier was ooit een belangrijke Romeinse vesting, en tot op vandaag kan je de muren van de verschillende huisjes, winkels en tempels zien. In de namiddag bezichtigen we in Gjirokastër de woonsten van twee erg markante figuren uit de recente Albanese geschiedenis: het huis van 
communistisch dictator Enver Hoxha en de woning van bekendste Albanese schrijver Ismail Kadare.

Dag 5: De stad met 1000 ramen (UNESCO site) (O - L - A)
Na een stevig ontbijt in het hotel vertrekken we vanuit Gjirokastër naar Berat. Ook deze kasteelstad prijkt terecht op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In ‘de stad met 1000 ramen’ met z’n smalle kasseistraatjes en overhellende gevels waan je je een figurant in een film uit de vorige eeuw. We bezoeken het prachtige kasteel van Berat, dat eigenlijk een ommuurd kasteeldorp is en nog druk bewoond is.

Dag 6: In de armen van Shkodër (O - L - A)
We rijden vandaag richting Shkodër en maken onderweg een lange tussenstop in badstad Durrës. We schenken weinig aandacht aan de commerciële kustlijn. Wat ons hier interesseert is het Romeinse amfitheater en het nieuw archeologisch museum. Voor de lunch staat er een tafel voor ons gedekt op het uiterste puntje van de pier. Je waant je even op een luxe schip. Na het eten zetten we koers naar Shkodër, overal in Albanië bekend voor zijn humor, cultuurliefhebbers, kunstenaars en prachtige natuur. De authentieke stadsbewoners worden vaak wakker geschud door de jongere generatie. Het is dan ook een studentenstad vol leven.

Dag 7: Het lot van Rozafa & waterpracht (O - L - A)
In de voormiddag staat het bijzondere Rozafa kasteel op het programma. Het kasteel lijkt temidden van de rivierarmen te liggen en bovenop het kasteel geniet je van een magnifiek uitzicht op de streek, de stad en haar woelige karakter: brute bebouwingen en woeste natuur, doorsneden met grillige waterlopen. De gids vertelt je de legende van Rozafa ter plaatse, omdat het verhaal nog meer cachet heeft als je er ook effectief staat. Daarna wandelen we langs het grootse meer van de Balkan (Liqeni i Shkodres) naar Shirokë. Daar staat een tafel voor ons klaar voor een lunch met zicht op het meer. Na de lunch kan je het stadsmuseum en het nieuwe Marubi fotomuseum bezoeken.

Dag 8:  Via het Komanimeer de bergen in, naar Kosovo! (O - L - A)
Vroeg uit de veren vandaag voor een trip die in de reisgidsen wordt omschreven als één van ’s werelds mooiste boottochten. Twee uur lang vaart onze ferryboot over het spiegelgladde wateroppervlak van het Komanimeer langs steile bergwanden, torenhoge watervallen en dwars door smalle rotspartijen. In Tropoje zetten we voet aan wal, perfect op tijd voor de lunch. Na het nemen van nog enkele foto’s en een bewonderende blik naar de magnifieke bergtoppen, zetten we koers richting Kosovo. ‘s Avonds overnachten we in Prizren: een gezellig Kosovaars stadje met kasseistraten. We proeven er de fijne combinatie van oud en nieuw. Je merkt dat er een hele waaier aan talen gesproken wordt en voelt dat de jongeren bruisen van levenslust.

Dag 9: De nationale held in Krujë (O - L - A)
Krujë! Dit stadje was vroeger de Albanese hoofdstad. Nationale held Skanderbeu hield hier maar liefst 25 jaar stand tegen 
de Ottomaanse bezetting. De oude bazaar van de stad en het kasteel van Krujë zijn onze laatste bezienswaardigheden van de reis. We bezoeken het kasteel van Krujë met haar prachtige uitzicht tot in Durrës. Uiteraard genieten we nog van een allerlaatste traditioneel avondmaal in Albanië, want morgen keren we al terug huiswaarts!

Dag 10: Tirana-Brussel (O)
Terugreis naar Brussel, afscheid van Albanië, het reisgezelschap en de gids