shutterstock-106741829.jpg

Duitsland Bodensee

Lindau - Bregenz - Rijnwaterval - St. Gallen - Bregenzerwald - Salem - Mainau - Liechtenstein

Duitsland Bodensee

Jammer, deze reis werd geannuleerd

De Bodensee is het meer dat grenst aan Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. De oever is 273 km lang, waarvan 173 km op Duits grondgebied. Het is met een oppervlakte van 536 km² het grootste meer van Duitsland. Dankzij het zachte klimaat met wijngaarden, fruitbomen en tropische plantengroei, lijkt het zelfs een zuidelijke zee. 

Programma

Maaltijden die inbegrepen zijn in de prijs staan vermeld in het programma: 
O = ontbijt, L = lunch, D = diner
Onvoorziene omstandigheden zoals weer, stakingen, enz…  kunnen leiden tot noodzakelijke wijzigingen in het programma.

Dag 1 België – Dornbirn (D)
Vanuit België richting Duitsland/Oostenrijk. Onderweg voorzien we de gebruikelijke stops, met gelegenheid tot maaltijd. Verder naar Dornbirn. Avondmaal en logies.

Dag 2 Bregenz, Lindau, Pfänderbahn (O, L, D)
In Bregenz nemen we de boot richting Lindau een plaats van absolute romantiek, zijn haven, zijn promenade.
Rondleiding doorheen de oude stad (max 1 uur).  Na de lunch per kabelbaan naar de Pfänderberg (1064m) boven de stad Bregenz, met uitzicht over de Bodensee, het Zwarte Woud en de Alpen.

Dag 3 Rijn-watervallen – Sankt Gallen: Stiftskirche St. Gallus & Stiftsbibliothek (O, L, D) 
Met de autocar naar de watervallen van de Rijn, de grootste en meest indrukwekkende watervallen van Europa.
Bezoek + korte rondvaart. 
Namiddag : Bezoek Sankt Gallen. Begeleid bezoek aan de Stiftskirche St. Gallus & Stiftsbibliothek, één van de grootste kloosterbibliotheken van de wereld.

Dag 4 Bregenzerwald – Krippenmuseum – Rolls Royce Museum - Kaasmakerij (O, L, D)
In Dornbirn bezoek aan het kerststallenmuseum met stukken uit de ganse wereld. Nadien geleid bezoek aan het Rolls-Royce Museum (één van de grootste ter wereld),ondergebracht in een voormalige textielfabriek. Vervolgens via de Bödele Pass, met prachtig uitzicht op het Bregenzer Wald. Lunch met specialiteit uit de streek. Daarna bezoek aan de Käsestrasse Bregenzer Wald met degustatie.

Dag 5 Salem bezoek abdij - Mainau bloemeneiland (O, L, D)
Na het ontbijt rijden we naar Salem. Midden in een 17ha groot park liggen de 700 jaar oude gebouwen die nu het Slot Salem vormen. Het was één van de belangrijkste cistercïenzerkloosters van Duitsland. We maken er een geleide wandeling. Na het middagmaal naar Unteruhldingen, vervolgens per boot naar het bloemeneiland Mainau. Bezoek aan de wereldberoemde tuinen die zich over een oppervlakte van circa 4 hectare uitstrekken (bomen planten, bloemen en het barokslot uit de 13° eeuw, dat nog altijd in het bezit is van de Graaf & Gravin de Bernadotte (verbonden met Zweedse koningshuis).
Begeleide wandeling doorheen het domein (max 1 uur).

Dag 6 Liechtenstein (O, L, D)
Ontbijt in ons hotel. Bezoek aan de Schattenburg/Feldkirch wandeling doorheen de burcht met korte wandeling doorheen het stadje. In de namiddag bezoek aan Vaduz/Liechtenstein. Rondrit met mini City-train (Städtle + Wingert Tour). Bezoek aan de „Fürtslichen Weinberg” met kleine degustatie. (circa 60 min) daarna vrije tijd in het centrum van Vaduz.
 
Dag 7 Dornbirn – België (O) 
Na een stevig ontbijt keren we via de Zwitserse en Franse autowegen terug naar België. Onderweg houden we de gebruikelijke stops voor de maaltijden.