champs-elysees.jpg

Dourdan

Op een boogscheut van Parijs

Provincie Antwerpen

Île-de-France is het historische hart van Frankrijk met als topattractie Parijs, de lichtstad. 

Maar deze regio bezit veel andere parels, zoals prachtige kastelen, voormalige abdijen, zijn koninklijke steden, de romantische parken en tuinen, maar ook bossen en plassen voor recreatieve activiteiten.

Vanuit Dourdan laten we je even proeven van de rijkdom van dit Eiland Van Frankrijk, dat begrensd wordt door de Oise, Seine, Ourcq en Marne. En op de terugreis houden we nog even halt in de Champagnestreek! Laat die bubbels maar komen ...

Je verblijft in Hôtel Belambra "Le Domaine du Normont", 55 km ten zuiden van Parijs. 

Verblijf in Hotel Belambra "Le Domaine du Normont"

Het hotel ligt in een bebost park van 11 hectare aan de rand van de koninklijke stad Dourdan.  Je zal genieten van de rustige en groene omgeving en is een ideale uitvalsbasis om de regio te verkennen. Maar ter plaatse heb je ook toegang tot alle sport- en recreatiemogelijkheden van het domein (tennis, tafeltennis, jeu de boules, minigolf, ...). Je kan gaan wandelen op de vele paden die het regionale Park Haute Vallée de Chevreuse doorkruisen.  

 

Geplande en inbegrepen excursies

Dourdan in de Middeleeuwen (halve dag)

Met een gids ga je op verkenning door Dourdan. Het middeleeuwse kasteel van Dourdan dat in 1222 door Philippe Auguste werd gebouwd is een machtig fort dat werd gebouwd om de koninklijke macht te verdedigen en te symboliseren. Het is geclassificeerd als een "Historisch Monument".  Je kan ook de kerk Saint Germain l'Auxerrois (12e en 13e eeuw) met zijn indrukwekkende afmetingen ontdekken en de overdekte markt. 

Chartres (halve dag)

Chartres is bekend om haar op de Unesco-werelderfgoedlijst ingeschreven religieus bouwwerk: de Notre Damekathedraal. Met een gids bezoek je dit meesterwerk van gotische kunst. Deze belangrijke pelgrimsplaats, wonderwel bewaard en met een mooie bouwkundige homogeniteit, geldt als één van de grootste gotische kathedralen van Frankrijk.  

Na het bezoek aan de kathedraal wandelen we nog even door de oude stad met talrijke oude huizen, bruggen, ...

Rambouillet (ganse dag)

Vandaag nemen we je mee naar Rambouillet, een kunst- en geschiedenisstad, genesteld in de zoom van het prachtige woud. 

Het kasteel van Rambouillet, het hoofdmonumet van de stad, werd gebouwd in de 14e eeuw en werd in de 18e eeuw het buitenverblijf van koning Louis XVI. Deze burcht, presidentieel domein sinds 1896, ontvangt de Staatshoofden die in Frankrijk uitgenodigd zijn. Tijdens het bezoek kan je de schitterende marmerzaal, de prachtige eiken houtwerken en de decors in rococo en neo-Pompeïsche stijl ontdekken. Buiten wacht de wandelaars een schitterend park, met grachten, Franse en Engelse tuinen. 

's Namiddags breng je een bezoek aan de Bergerie Nationale. Deze werd in 1786 door Lodelijk XVI opgericht met als doel de wolproductie en de landbouw in het land te verbeteren. De Bergerie Nationale is een echte plaats voor experimenten, opleiding en verspreiding van landbouwinnovaties en maakt je bewust van de biodiversiteit en de uitdagingen van duurzame ontwikkeling. Tijdens de rondleiding leer je de boerderij op een leuke en leerzame manier ontdekken. Aansluitend maak je een mooie koetsrit waarbij je kennismaakt met de dieren die op het landgoed leven.

Parijs (dagexcursie)

Uiteraard mag je een bezoek aan de lichtstad niet ontbreken.  Tijdens een boottocht kunnen we al een aantal Parijse monumenten aanschouwen. Daarna trekken we er met de reisbegeleider op uit om de stad verder te verkennen.

Epernay en Cumières

Tijdens de terugreis houden we halt in Epernay ook wel de hoofdstad van de Champagne genoemd. De beroemdste champagnehuizen vind je midden in Epernay, op de Avenue de Champagne. Hier is een indrukwekkende straat waar de champagnehuizen worden afgewisseld door groene tuinen en kleinere vakwerkhuizen. Na het middagmaal in Cumières in restaurant le Caveau brengen we een bezoek aan het champagnehuis Daniel Etienne in Cumières. Na de rondleiding volgt er uiteraard een degustatie van deze heerlijke bubbels.