storage/okrareizen/shutterstock-715734919.jpg

Bourgondië

Hotel des Trois Maures 4*

Bourgondië

Door regio Antwerpen

Bourgondië, deze regio heeft het allemaal! Beroemde wijngaarden met uitstekende wijnen, en een gastronomie voor de fijnproevers onder ons. Denk maar aan de Bourgondische slakken, de Boeuf Bourguignon of de mosterd van Dijon. Je geniet er van de ongerepte natuur met uitgestrekte landschappen en rustige kanalen. Daarnaast je ook talrijke pittoreske dorpjes en typische steden, met historische en culturele bezienswaardigheden die zeker een bezoek waard zijn!

Opstapplaats bus

Berchem

Programma

Dag 1: 
Heenreis via Reims richting Troyes met vrij middagmaal onderweg.
In de namiddag bezoek je de cisterciënzerabdij van Fontenay. Deze abdij is niet alleen het oudste overgebleven klooster in Frankrijk, maar ook één van de fraaiste en volledigste van Europa. De abdij werd in 1118 gesticht door de Heilige Bernardus. In 1981 werd de abdij door de Unesco opgenomen als werelderfgoed.  
Nadien rijden we naar het verblijfhotel, Hôtel des Trois Maures, voor avondmaal en overnachting. 

Dag 2: 
In de voormiddag breng je een bezoek aan het historisch centrum van Dijon met plaatselijke gids. Je bezoekt het paleis van de Hertogen van Bourgondië met het museum van Schone Kunsten. De collectie van dit museum is na het Louvre één van de belangrijkste van Frankrijk.  Na het middagmaal doe je een rondrit langs de beroemde wijngaarden van de Côte d’Or. Je brengt een bezoek aan het wijnstadje Nuits-Saint-Georges voor een bezoek en proeverij aan een nabij gelegen wijnkelder. 

Dag 3:
Een bezoek aan Autun, langs het Romeinse theater, de 2 stadspoorten Porte Saint-André en Porte d’Arroux. Nadien vertrek je voor een boottocht op het kanaal van Bourgondië. Het “canal” begint bij de rivier de Saône, heeft een lengte van 242 km en telt 189 sluizen. We varen door “La Voûte”, een drie kilometer lange tunnel.  
Middagmaal in de buurt. 
In de namiddag bezoek je het historische dorpje en de burcht van Châteauneuf-en-Auxois. Door de spectaculaire ligging hoog boven het dal van het kanaal van Bourgondië, krijgt het geheel nog een extra dimensie. Vanaf het terras krijgt je een prachtig uitzicht!  

Dag 4:
Ontdekking van de meer zuidelijk gelegen regio Morvan. Deze streek kenmerkt zich door heuvels en plateaus met brede terreinplooien waarop de weidegronden met de charolaisrunderen niet meer weg te denken zijn.
In de voormiddag breng je een bezoek aan het kasteel van Cormatin, een indrukwekkend renaissancekasteel uit de 17de eeuw met een charmante tuin. Het prachtige interieur in Louis XIII-stijl bestaat uit beschilderde en gebeeldhouwde plafonds, statige trappen, wandtapijten, meubilair en schilderijen. In het 12 hectare grote park zijn kunstvolle bloemperken, prachtige bomen en een buxuslabyrint aangelegd.
Na het middagmaal rijden we naar Cluny met bezoek aan de Ancienne abbaye. Op de terugweg rijdens we langs Brancion en Tournus. 

Dag 5:
In de voormiddag brengen we een bezoek aan het hart van Bourgondië: Beaune met bezoek aan het Hôtel-Dieu, het vroegere ziekenhuis van de armen. Tot in 1971 fungeerde het complex als ziekenhuis. Een aparte zaal is ingericht met het uit zeven panelen bestaande polyptiek van ‘Het Laatste Oordeel’. Dit pronkstuk van het museum is van de Vlaamse schilder Rogier van der Weyden. Nadien maak je een wandeling door de zeer goed bewaarde middeleeuwse binnenstad met kleurrijke daken.
Na de lunch bezoek je ook de Place des Halles, het Hôtel de la Rochepot, het Belfort van de Collégiale de Notre-Dame en het Musée du Vin. Daarna is er vrije tijd voorzien.
Op de terugweg via een toeristische route passeren we langs het Château de la Rochepot.

Dag 6:
Bezoek aan Chalon-sur-Saone en het museum Nicéphore Niépce met een schitterende collectie over fotografie. Vrije namiddag. 

Dag 7: 
Terugreis via Troyes met een bezoek en geleide wandeling door het historisch centrum. De stad investeert jaarlijks miljoenen euro’s om het patrimonium te restaureren. In Troyes zijn 9 kerken en de restauratie van de vele glasramen is een specialiteit van de stad. De allure en charme worden behalve door de negen kerken, ook bepaald door de talrijke vakwerkhuizen. Deze huizen, straatjes en steegjes waarin nog de originele bestrating ligt, vormen een beschermd stadsdeel.  
Middagmaal en via de autowegen richting België. 

 

 

Adres

4 Pl. de la République, 71490 Couches, Frankrijk

Praktische info

Lengtegraad: 46.8687422

Breedtegraad: 4.573081999999999