toscane-2-.jpg

Toscane Siena

Hotel Torretta 4* en Hotel Montaperti 4*

Toscane Siena

Door regio Oost-Vlaanderen

Deze regio beschikt over zoveel bezienswaardigheden dat het bijna onmogelijk is om een keuze te maken: Pisa, de stad met haar scheve toren, het historische Firenze, het romantische stadje Lucca, het middeleeuwse Siena.
Naast het Toscaanse vasteland verken je tijdens deze reis ook het schitterende eiland Elba dat deel uitmaakt van de Toscaanse archipel. Elba is vooral een geliefde bestemming door de prachtige natuur, destranden en de hoofdstad Portoferraio. Het eiland dankt zijn naamsbekendheid ook aan Napoleon die hier zijn ballingschap doorbracht.

Vluchturen

(vluchturen zijn onder voorbehoud - indien nog niet aangevuld zijn deze momenteel nog niet bekend)

03/10/22  Brussel - Firenze: 06u20 - 08u10  
10/10/22  Firenze - Brussel: 09u00 - 10u50

Programma

Maaltijden die inbegrepen zijn in de prijs staan vermeld in het programma: 
O = ontbijt, L = lunch, P = picknick, D = avondmaal
Onvoorziene omstandigheden zoals weer, stakingen, enz…  kunnen leiden tot noodzakelijke wijzigingen in het programma.

Dag 1:  FLORENCE-PRATO-MONTECATINI TERME (L,D)
Aankomst op de luchthaven van Florence, ontmoeting met de assistentie en met lokale autocar naar Prato, gelegen op ca. 20 km van Firenze, en geboorteplaats van o.m. de beroemde acteur Roberto Benigni (La Vita é Bella). Geleid bezoek aan het historisch centrum met de Porta en Piazza Mercentale, Piazza del Duomo met de mooie kathedraal Santo Stefano.
Light lunch in restaurant.
Transfer naar het hotel te Montecatini Terme. Bij aankomst, onderbrenging, welkomdrankje, avondmaal en overnachting.

Dag 2: PISA – LUCCA (O,L,D)
Na het ontbijt rijden we naar Pisa. Met lokale gids bezoeken we de stad, na Florence één van de belangrijkste kunststeden van Toscane. Haar monumenten getuigen van de grote artistieke rijkdom die de stad kende: het Campo dei Miracoli (het Veld der Wonderen) met de Dom, het Baptisterium (doopkerk), het Camposanto (begraafplaats) en de "scheve" Toren, vormt één van de hoogtepunten van middeleeuwse kultuur, en is uniek, behalve door de vormgeving en de sterke eenheid van de gebouwen ook door de zeer goede staat waarin zij bewaard zijn gebleven.
Na het middagmaal in het restaurant rijden we naar het charmant middeleeuws stadje Lucca, geboortestad van Giacomo Puccini. De stad is omgeven door een meer dan 4 km lange ring van versterkingen met bovenop een door bomen overschaduwd pad waarlangs men een wandeling kan maken en kan genieten van prachtige vergezichten. Met de gids bezoeken we de Dom San Martino met zijn asymmetrische gevel en de Piazza Mercato, het Romeins amfitheater, Piazza San Michele met de kerk van S.Michele in Foro.
Vrije tijd voor shopping, terrasje.
Terugkeer naar het hotel voor het avondmaal en overnachting.

Dag 3 : FIRENZE (O,L,D)
Na het ontbijt vertrek naar Firenze. Met lokale gids bezichtigen we de kathedraal met de Brunelleschi koepel, de Campanile van Giotto, het Baptisterium beroemd om zijn prachtige bronzen deuren. Vervolgens Piazza della Signoria, het kloppend hart van de stad, met talrijke standbeelden die van het plein een waar openluchtmuseum maken, het Palazzo Vecchio (buitenkant) en de Loggia dei Lanzi, gevolgd door een wandeling naar de Ponte Vecchio (de oude brug) volgebouwd met winkeltjes van juweliers en goudsmeden.
Middagmaal in een restaurant en namiddag ter beschikking voor individueel bezoek, terrasje of shopping.
Terugkeer naar het hotel voor diner en overnachting.

Dag 4: PISTOIA – MONTECATINI (O,L,D)
Na het ontbijt vertrek naar Pistoia een prachtig Toscaans stadje dat een beetje in de schaduw van plaatsen als Florence, Lucca en Pisa staat. Onterecht, want deze reeds door de Romeinen gestichte stad is meer dan de moeite waard! Samen met de gids bezoeken we de Piazza del Duomo, een plein dat beheerst wordt door de prachtige Duomo gewijd aan San Zeno, met prachtige bogen, slanke zuilen, majolica kunstwerken van de familie Della Robbia, en de unieke klokkentoren. In de kerk is vooral de kapel van de heilige Jacob een aanrader. Dit zilveren altaar met verhalen uit de bijbel is vervaardigd door de kundige handen van Toscaanse zilversmeden, onder wie Andrea di Jacopo d’Ognabene en Brunelleschi, de architect die tevens de koepel van de Duomo in Florence maakte. Het feest van de beschermheilige van de stad, San Jacopo, wordt elk jaar groots gevierd, op 25 juli. De vier stadswijken  gaan de strijd aan in een paardentoernooi op het Piazza del Duomo. Net achter de Piazza del Duomo bevindt zich de Piazza della Sala met leuke winkels, werkplaatsen en marktkraampjes. Pistoia heeft een enorme hoeveelheid kerken waaronderde San Giovanni Fuoricitas, de San Pietro Maggiore, de Sant’Andrea, met een prachtige preekstoel van de hand van Nicola en Giovanni Pisano, de San Domenico en de Madonna dell’Umiltà. Deze laatste kerk biedt onderdak aan een prachtig fresco waarop Maria is afgebeeld.
We keren terug naar Montecatini Terme voor het middagmaal in het hotel.
De namiddag is vrij ter beschikking voor eventueel een wandeling in Montecatini Terme en met de kabellift naar Montecatini Alto.
Avondmaal en overnachting. 

Dag 5: HET EILAND ELBA – SIENA/OMGEVING (O,L,D)
Na een vroeg ontbijt vertrek naar Piombino waar we inschepen naar Portoferraio. Bij aankomst, ontmoeting met de gids die ons zal rondleiden op het prachtige eiland Elba. Elba is het grootste eiland van de Toscaanse Archipel, op ongeveer 10 km afstand van het vasteland en is met haar oppervlakte van 224 km² het op twee na grootste Italiaanse eiland, na Sicilië en Sardinië. Sinds enige jaren maakt Elba deel uit van het Nationale Park van de Toscaanse Archipel, samen met Pianosa, Capraia, Montecristo, Giglio, Gorgona en Giannutri. Portoferraio (ijzerhaven) dankt zijn naam aan de bloeiende ijzerhandel in de 19e eeuw. De  bezoeker wordt voortdurend herinnerd aan het feit dat keizer Napoleon hier zijn ballingschap doorbracht. Het eerst wat opvalt zijn de imposante versterkingen, een klassiek voorbeeld van militaire bouwkunde. Cosimo I de Medici liet ze aanleggen in 1548. In de Chiesa della Misericordia wordt het dodenmasker van de keizer bewaard.
Middagmaal in restaurant tijdens de excursie.
In de namiddag overzet naar Piombino en verplaatsing naar Siena.
Bij aankomst, onderbrenging in het hotel in de omgeving van Siena met avondmaal en overnachting.

Dag 6:  SIENA - SAN GIMIGNANO (O,L,D)
Na het ontbijt, vertrek naar Siena. We ontmoeten de stadgids voor een bezoek aan deze prachtige middeleeuwse stad: Piazza del Campo is het grootste en mooiste plein in Siena en heeft de vorm van een amfitheater en hierdoor extra indrukwekkend om te zien. Hoge, smalle en bruine huizen omringen dit historisch erfgoed uit de 14e eeuw. Jaarlijks worden hier 2 keer de traditionele en beroemde paardenraces "de Palio" gehouden. Het Palazzo Pubblico behoort tot de mooiste gotische paleizen in Italie. Op de linkerhoek staat de slanke Torre del Mangia. Op de rechterhoek staat de wolvin, Romulus en Remo zogend. Dit beroemd stadswapen van Rome is tevens het wapen van Siena. De Dom met zijn rijk versierde gevel is een prachtig voorbeeld van gotische kerkbouw in Toscane. De façade is bekleed met wit marmer, gecombineerd met rood marmer van Siena en groen van Prato.
Middagmaal in restaurant.  
We rijden verder naar San Gimignano. Reeds in de verte doemen de 13 torens van de stad op die in de 12e en 13e eeuw door rivaliserende rijke families werden opgetrokken. De torens deden dienst als woning en versterking, maar vooral als prestigeobject. Op haar hoogtepunt had de stad ca. 70 torens. San Gimignano is één van de best bewaarde middeleeuwse stadjes in Toscane en is opgenomen in de lijst van werelderfgoederen van Unesco.
We keren terug naar het hotel voor diner en overnachting.

Dag 7: CRETE SENESI (O,L,D)
Na het ontbijt, vertrek voor een dagexcursie naar de Crete Senesi, gelegen ten zuiden van de Chianti streek en Siena. We starten bij de Deserto Accona die zich uitstrekt in de streek van de Crete Senesi, één van de mooiste zones van Toscane, gekenmerkt door licht golvende terreinen, pittoreske boerenwoningen en kerkjes, eiken, cypressen. Het bekendste en belangrijkste bouwwerk in deze zone is de abdij Abbazia di Monte Oliveto Maggiore die gebouwd werd in het begin van de 14e eeuw. Samen met de gids bezoek aan deze prachtige abdij. Via een vestibule betreedt men het fameuze Chiostro Grande waar zich tegen de wanden de beroemde frescocyclus ontrolt waarin het leven van de Heilige Benedictus afgebeeld wordt.
Daarna rijdt men richting Pienza met onderweg een bezoek en lunch op basis van typische producten aan Spedaletto in een goed bewaarde oude boerderij met een nog aktieve oude molen.
Men rijdt verder naar het stadje Pienza, een 15e eeuws stadje gelegen in de Val d'Orcia, dat op de werelderfgoedlijst van Unesco staat en tevens bekend is voor de productie van de beste pecorino kaas in Italië. Samen met de gids bezichtiging van het historisch centrum. Daarna bezoekt men nog het plaatsje Montalcino, wandeling door het centrum en een wijndegustatie van de wereldbekende Brunello di Montalcino.
Terugkeer naar het hotel voor avondmaal en overnachting.

Dag 8: Vertrek (O)
Na het ontbijt, transfer naar de luchthaven van Florence en vertrek.