24-okra-cultuur-umbrie-wvl-.jpg

Umbrië

Hotel Dal Moro Gallery 4*

Umbrië

Door regio West-Vlaanderen

Zin in een vakantie naar het groene hart van Italië? Dankzij zijn schilderachtig decor van uitgestrekte, glooiende heuvels, wijn- en olijfgaarden, akkers vol tarwe en suikerbieten, eindeloze zonnebloemvelden en zwarte truffels, hoeft Umbrië zeker niet onder te doen voor zijn bekende buur Toscane! Bovendien is er nog geen massatoerisme waardoor deze authentieke streek nog tal van verborgen parels bevat. 

Vluchturen

(vluchturen zijn onder voorbehoud - indien nog niet aangevuld zijn deze momenteel nog niet bekend)

01/05/22  Brussel - Firenze: 06u20 - 08u10  
08/05/22  Firenze - Brussel: 09u00 - 10u50

Programma

Maaltijden die inbegrepen zijn in de prijs staan vermeld in het programma: 
O = ontbijt, L = lunch, D = diner
Onvoorziene omstandigheden zoals weer, stakingen, enz…  kunnen leiden tot noodzakelijke wijzigingen in het programma.

Dag 1: apt Florence – Arezzo – S.Maria degli Angeli/Assisi (L,D)
Aankomst op de luchthaven van  Florence en vertrek naar het levendige stadje Arezzo, van etruskische oorsprong. Middagmaal in restaurant. Een bezoek aan de historische stadskern is de moeite waard.
Arezzo is vooral bekend om de prachtige en unieke fresco's van Piero della Francesca in de S.Franciscuskerk. Tientallen enorme taferelen zijn uitgebeeld in "de Legende van het Ware Kruis" het meesterwerk van Piero. We bezoeken tevens de oudste kerk van Arezzo de Pievo di Santa Maria en de Piazza Grande, één van de mooiste pleinen in Toscane met zijn karakteristieke 16e eeuwse bron en omringd door monumentale paleizen en middeleeuwse huizen. Transfer naar hotel in S.Maria degli Angeli bij Assisi. Welkomdrank, diner en overnachting. 

Dag 2: Orvieto –Todi (O,L,D)
Na het ontbijt rijden we naar Orvieto, grandioos gelegen op een 315 m. hoog plateau met stijle wanden van vulkanische tufsteen. Met de kabelbaan bereiken we het oude centrum. Hier domineert de prachtige Dom met de vele mozaïeken die zijn voorgevel versieren.  Een leuk bezoek is tevens de Waterput, il Pozzo di San Patrizio, een in de 16e eeuw gebouwde put. Uniek aan deze put zijn de twee trappen, die zonder elkaar te kruisen, in een spiraal om de put heen lopen . De ezels die het water uit de put moesten halen, kwamen zo geen tegenliggers tegen bij het naar boven gaan.
Middagmaal in restaurant.
In de namiddag rijden we verder naar het sfeervolle stadje Todi, waar men zich volop in de Middeleeuwen waant. De Dom met zijn indrukwekkende trap en gevel in wit en roze marmer, de Piazza Garibaldi met adembenemend uitzicht over het dal, de Piazza del Popolo met het gotische Palazzo dei Priori, het Palazzo del Capitano en het Palazzo del Popolo.
Op de terugweg eventueel nog een kleine halte in Deruta, ongetwijfeld het meest bekende en ook het belangrijkste centrum voor de productie van Italiaans keramiek en wereldberoemd vanwege de ontwerpen en gebruik van kleur. Het vakmanschap van de meesters van Deruta is al terug te vinden bij de Etrusken. Deruta majolica wordt gekenmerkt door de typerende witte of crèmekleurige achtergrond waarop blauwe, oranje en groene decoraties worden aangebracht met goudgerande omlijsting.
Diner en overnachting.

Dag 3: Assisi (O,L,D)
Na het ontbijt, vertrek naar één van de bekendste steden van Umbrie: Assisi, de geboortestad van de Heilige Franciscus. We bezoeken de prachtige Basiliek die bestaat uit 2 kerken die boven op elkaar gebouwd zijn, de Chiesa Inferiore (onderkerk) waar zich de cripte van de heilige bevindt en de Chiesa Superiore (bovenkerk). Beroemde toscaanse schilders zoals Cimabue en Giotto hebben de wanden en plafonds voorzien van prachtige fresco's. We bekijken  tevens de kerk van S. Clara (een volgelinge van Franciscus) die de orde van de Clarissen heeft gesticht. Daarnaast is Assisi één van de juweeltjes van de middeleeuwse heuvelstadjes in Umbrië met zijn pittoreske smalle straatjes.
Na de geleide rondleiding, middagmaal in restaurant en de namiddag tijd ter beschikking voor individueel bezoek.
Terugkeer naar het hotel voor diner en overnachting.

Dag 4: Spoleto – Cascate delle Marmore (O,L,D)
Na het ontbijt, geleide dagexcursie.  Via het prachtige Umbrische landschap bereiken we  het charmante Spoleto, gelegen aan de voet van de beboste Monteluco. Spoleto is voor velen de mooiste stad van Umbrië waar veel schitterende historische gebouwen bewaard  zijn gebleven. Zoals de bekende Duomo van Spoleto, de Santa Maria Assunta met haar schitterende roosvensters en de fraaie marmervloeren. Ook de andere kerken en het grotendeels herbouwde Romeins theater en het oude amfitheater zijn de moeite waard. Het monumentale aquaduct Ponte delle Torri overspant de diepe Tessinoravijn. Een knap staaltje van bouwkunst is deze te voet toegankelijke brug. Met 10 Romaanse bogen vormt het een overspanning van 200 meter lang en een hoogte van 80 meter. In Spoleto is elk jaar in juni en juli het bekende kunstfestival Festival dei Due Mondi, een van de bekendste kunstfestivals van Europa.
Middagmaal in restaurant.
We rijden verder richting Terni, de geboorteplaats van S.Valentijn. Ten oosten van Terni liggen de enorme, kunstmatige watervallen van Cascate delle Marmore, die niet altijd stromen, maar enkel op vaste tijden. Dit indrukwekkend fenomeen werd door de Romeinen gecreëerd met als doel het water van de Velino rivier te kanaliseren naar de Nera rivier. Met een hoogteverschil van 165m stort de watermassa zich met een donderend geraas over drie niveaus naar beneden in een bebost ravijn.
In de namiddag terugkeer naar het hotel, diner en overnachting.

Dag 5 : S.Maria degli Angeli (O,L,D)
Volpension in het hotel.  Dag vrij ter beschikking om heerlijk te ontspannen en voor individueel bezoek.

Dag 6: Perugia (O,L,D)
Na het ontbijt,  vertrek naar Perugia, de hoofdstad van de regio, prachtig gelegen op een heuvel, en één van de mooiste kunststeden van Toscane en Umbrië en tevens een levendige studentenstad. Met de gids bezoeken we het middeleeuws historisch centrum met de Piazza IV Novembre met de prachtige Fontana Maggiore, één van de  mooiste fonteinen in Italie , de kathedraal van San Lorenzo, het Wisselpaleis versierd met beroemde fresco's van Il Perugino. Perugia is tevens de stad van de Baci Perugina, de bekende hazelnoot en chocolade bonbon (ieder jaar in oktober is er tevens het Chocolade Festival).
Middagmaal in restaurant.
De namiddag is vrij ter beschikking te Perugia voor individueel bezoek, wandeling of shopping.

Dag 7: Gubbio (O,L,D)
Na het ontbijt, vertrek naar het middeleeuwse stadje Gubbio met zijn kronkelige straatjes en typische 13e eeuwse huizen. Met op de achtergrond de bergen, de pittoreske oude straatjes en de huizen met terracotta dakpannen is Gubbio een betoverend stadje. Geleid bezoek vanaf de Piazza della Signoria met een schitterend uitzicht over de omgeving. Bezienswaardig zijn het Palazzo dei Consoli, het Palazzo Ducale, de Dom, de kerk van San Domenico, de kerk van S.Francesco en de Sant Ubaldo kerk die te bereiken is via een kabelbaan.
Middagmaal in restaurant en de namiddag vrij ter beschikking voor individueel bezoek, terrasje, of shopping.
Terugkeer naar het hotel voor het avondmaal en overnachting.

Dag 8: vertrek naar België (O)
Na het ontbijt, transfer naar de luchthaven van Florence naargelang het uur van vertrek van de vlucht.

Adres

Via Giovanni Becchetti, 2, 06081 Santa Maria degli Angeli PG, Italië

Praktische info

Lengtegraad: 43.0586404

Breedtegraad: 12.5790411