chenonceau.jpg

Loire

La Ferté Imbault

Provincie Vlaams-Brabant

Bezoek aan de kastelen van de Loire vanuit "La Ferté Imbault" gelegen te Sologne in de Loirestreek. Genesteld in een groene omgeving van 60 hectare, op 40 minuten van Orleans en 45 minuten van Bourges, wacht het Domaine de Sauldre en zijn 19e-eeuwse kasteel je op aan de poort van de Vallei der Koningen. Laat je onderdompelen in een regio die rijk is aan prachtige bossen, talrijke vijvers en prestigieuze kastelen.  Tussen Loire en Cher biedt Sologne een ongeëvenaarde natuurlijke ruimte.

Je verblijft op een kasteeldomein in in diverse logementen verspreid over het kasteelpark. De maaltijden nemen we in het kasteelrestaurant. 

Programma

Hieronder vind je het reisschema per dag. We vermelden bij elke dag welke maaltijden er inbegrepen zijn: O = ontbijt, L = lunch, P = picknick, A = avondmaal.  Wijzigingen voor het vertrek of tijdens de reis kunnen voorkomen ten gevolge van onvoorziene omstandigheden zoals weer, stakingen, gezondheidsredenen, enz… 

Dag 1 : La Ferté Imbault (A)
Aankomst in de namiddag en check in in ons verblijf. 
Welkomstdrankje - Diner - overnachting

Dag 2 :  Domaine de la Sauldre - Château de la Chapelle d'Angillon (95 km) (O, L, A) 
Ontdekking van het Domaine de la Sauldre 
Het domein de la Sauldre is genesteld in het hart van een weelderig landgoed. Het strekt zich uit over 220 hectare park, weiden en bossen langs de Sauldre (een zijrivier van de Cher). Tijdens de wandeling met gids ontdek je de fauna, de flora, de jacht en de visserij in de Sologne. Je leert alles over de geschiedenis van het kasteel sinds zijn ontstaan.
Lunch in de Village Club.
Na de lunch volgt er een rondleiding door het Château de la Chapelle d'Angillon. Deze belangrijke vesting is ontstaan uit een van de oudste vierkante vestingen in de regio in de 11e eeuw. In de loop der jaren werden verschillende gebouwen toegevoegd aan deze primitieve donjon, waardoor een trapeziumvormig versterkt complex ontstond. Dit kasteel van Romaanse afmetingen is gemeubileerd en bewoond. Het herbergt een museum gewijd aan Alain Fournier, de auteur van de Grand Meaulnes.
Diner - avond - nacht

Dag 3 : Chenonceau en de champignonkelders van Bourré (180 km) (O, L, A) 
In het hart van de oude steengroeven van Tuffeau, 50 meter onder de grond, krijg je een rondleiding over de teelt van champignons, oesterzwammen, blauwvoet en shii také. Dit is een ouderwetse cultuur, volledig met de hand geoogst, die favoriet is bij sterrenrestaurants. Vervolgens ontdek je een ongelooflijke ondergrondse stad: 1500 m2 gevels gebeeldhouwd in de massa van de oude steengroeve van Bourré. Lunch in het restaurant.
Namiddag: vrij bezoek aan het Château de Chenonceau. Het kasteel van Chenonceau, gebouwd aan de Cher, waarvan het water de unieke schoonheid van zijn Renaissance architectuur weerspiegelt, is het juweel van de Loire-vallei.
Als "Château des Dames" in de Franse geschiedenis, gebouwd in 1513 door Katherine Briçonnet, achtereenvolgens verfraaid door Diane de Poitiers en Catherine de Médicis, gered van de ontberingen van de Revolutie door Madame Dupin, dankt Chenonceau een deel van zijn charme aan vrouwen. Het betoverende terrein, de Franse tuinen en het park dat het omringt, maken de indruk van delicate gratie die het uitstraalt compleet.
Diner - avond - nacht

Dag 4 : La Maison des Etangs (45 km)  - Observatorium van Nançay (60  km) (O, L, A) 
Met meer dan 2800 vijvers is de Sologne een belangrijk continentaal waterrijk gebied. Het Maison des Etangs biedt een rondleiding om dit specifieke en opmerkelijke element van het landschap van de Sologne te ontdekken: de vijver, zijn werking, zijn exploitatie, zijn fauna, zijn flora, evenals de beroepen die verbonden zijn met de vijvers, die een echt economisch, historisch, cultureel, ecologisch en toeristisch potentieel voor de regio vertegenwoordigen.
Lunch in de Village Club.
's Namiddags bezoeken we het Obeservatorium van Nançay 
Van de ontdekking van de sterrenbeelden, tot het begrijpen van de seizoensverschijnselen, via experimenten met radiogolven, biedt de Pôle des étoiles de mogelijkheid om wetenschappelijk onderzoek op een leuke en populaire manier te ontdekken. Je kunt het heelal verkennen door je te verplaatsen in een in real time berekende 3D-structuur, de elementen van het leven begrijpen of de kans berekenen dat je een buitenaardse beschaving tegenkomt. Je woont een voorstelling bij in het planetarium
Diner - avond - nacht

Dag 5 : Kasteel van Menetou - Bourges (150 km) (O, L, A)
Dit grandioze kasteel was in 1448 eigendom van Jacques Coeur en heeft alle turbulenties van de geschiedenis doorstaan, voordat de familie Arenberg het zijn ware dimensie gaf. Dit is een kans om een 19e eeuwse prinselijke residentie te betreden. Bezoek het zadelmakerij- en automobielmuseum.
Een wijnproeverij staat ook op het programma (een glas Menetou Salon).
Lunch in het restaurant.
Namiddag: Bezoek aan Bourges en zijn monumenten. In de kathedraal Saint Etienne: uw gids toont u de voor zijn tijd totaal inventieve architectuur van deze verrassende kathedraal en vertelt u de geschiedenis ervan en die van de bouwers. De verhoging, de gebeeldhouwde versieringen, het schilderwerk en de beroemde glas-in-loodramen zullen u worden onthuld.
Diner - avond - nacht

Dag 6 : Mennetou sur Cher (45 km) en kasteel van Chambord (130 km) (O, L, A) 
Bezoek aan het prachtige middeleeuwse dorp Mennetou sur Cher, waarvan de stichting teruggaat tot de 6e eeuw. Dit versterkte dorp werd verdedigd door 5 ronde torens, waarvan er nog 3 over zijn. Het dorp wordt betreden door 3 vierkante poorten die nog steeds op hun plaats staan. Door de gevarieerde architectuur van zijn huizen vinden we de verschillende stadia van de Franse geschiedenis terug.
Lunch in de Village Club.
's Namiddags bezoek je het kasteel van Chambord, het jachtdomein van François I. Dit kasteel is een meesterwerk van de Renaissance. Dit monument heeft veel meer weg van een heilige plaats of een kunstwerk dan van een woning, hoe grandioos ook. Diner - avond - nacht

Dag 7 : Amiens - België (O, L) 
Na het ontbijt en alvorens huiswaarts te keren maken we nog een stop in Amiens.  Van hieruit gaat het terug richting België.