moskou-2.jpg

Moskou St. Petersburg

Holiday Inn Baumanskaya 4* en Harbor Club hotel 4*

Moskou St. Petersburg

JAMMER, MAAR GEZIEN DE HUIDIGE ONTWIKKELINGEN IN OEKRAÏNE EN RUSLAND WORDT DEZE REIS GESCHRAPT IN ONS AANBOD 2022.

Op zoek naar een onvergetelijke OKRA cultuurreis naar Moskou en Sint-Petersburg? Dan is deze cultuurreis echt iets voor jou! Je maakt kennis met Rusland in al haar pracht en glorie. Een reis waar je nog lang mooie herinneringen aan zult overhouden, wedden we? 

Vluchturen

(vluchturen zijn onder voorbehoud - indien nog niet aangevuld zijn deze momenteel nog niet bekend)

23/06/22  Brussel - Moskou: 10u25 - 14u55  
30/06/22  St. Petersburg - Brussel:  13u30 - 15u35

Programma

Maaltijden die inbegrepen zijn in de prijs staan vermeld in het programma: 
O = ontbijt, L = lunch, D = diner
Onvoorziene omstandigheden zoals weer, stakingen, enz…  kunnen leiden tot noodzakelijke wijzigingen in het programma.

Dag 1 - Moskou (D)
In de ochtend vertrekt u vanaf Brussel conform uw vluchtschema naar Moskou waar u in de loop van de middag arriveert. Na ontvangst volgt de ontvangst door uw Nederlandstalige gids en aansluitend de transfer naar uw hotel. Op weg naar het hotel ziet u direct de grootsheid van de stad.
In de avond volgt het welkomstdiner.

Dag 2 - Moskou (O,L,D)
Na het uitgebreide ontbijt krijgt u gedurende de stadstour de hoogtepunten van deze metropool te zien. Onderweg ziet u de belangrijkste pleinen, gebouwen en monumenten van Moskou waaronder het Witte Huis, de Stalinistische wolkenkrabbers, de Tverskaya winkelstraat en het Kremlin met haar imposante muren en torens. We bezoeken de Christus de Verlosser kathedraal, die ten tijde van het communisme volledig verwoest werd en sinds 2000 weer in haar volle glorie de oevers van de Moskva rivier siert. Het interieur van deze nieuwe kathedraal die uit een onder- en bovenkerk bestaat is zeer rijk gedecoreerd. Alvorens we een wandeling maken over het Rode plein, hét kenmerk van Moskou, komen we langs het monument van de onbekende soldaat, waar de strak opgevoerde wisseling van de wacht plaats vindt. De 16e-eeuwse Basilius kathedraal is dé blikvanger van het Rode Plein en één van de belangrijkste symbolen van Moskou. De kathedraal is gebouwd in opdracht van Ivan de Verschrikkelijke. Eén van de verhalen die over de kathedraal de ronde doet, is dat Ivan de Verschrikkelijke de architect van het bouwwerk blind liet maken, zodat hij nooit meer zoiets moois als dit bouwwerk zou kunnen voortbrengen. Een ander bekend monument op het Rode Plein is het Lenin mausoleum, die daar sinds 1924 ligt. De jarenlange discussie of Lenin hier moet blijven liggen duurt tot op de dag van vandaag voort. We vervolgen onze stadstour en brengen een bezoek aan één van de mooiste kloosters van Moskou, het 16e eeuwse Novodevichy klooster ofwel het Nieuwe Vrouwen klooster. Het klooster is gesticht in het begin van de 16e eeuw en is getuige geweest van vele historische gebeurtenissen die aan namen zoals Boris Godunov en tsaar Peter de Grote verbonden zijn. Het klooster werd vooral gebruikt voor adellijke dames die zich, al dan niet vrijwillig, uit de wereld terugtrokken. Zo woonden de zuster van Peter de Grote en zijn eerste vrouw in het klooster. Het complex is een opmerkelijk staaltje architectuur waarvan het aantrekkelijkste gebouw de Smolensky kathedraal is. Het interieur van deze vijfkoepelige kathedraal staat bekend om de prachtige fresco’s en bezit tevens een unieke iconostase met iconen uit de 16e en 17e eeuw. We rijden naar de Tretyakov Galerie. De rondleiding door het museum brengt ons langs de grote collectie Russische kunst en iconen vanaf de 11e tot aan de 20e eeuw. 

Dag 3 - Moskou - Sint-Petersburg (O,L,D (in trein))
Vandaag maakt u kennis met ‘s werelds mooiste metrostelsel. De eerste metrolijn werd in 1935 geopend en had een lengte van 11 km, wat bij de 300 km van tegenwoordig in het niet valt. Op weg naar het Kremlin zien we enkele van ‘s werelds mooiste metrostations, hét prestige object ten tijde van Stalin. De stations zijn gedecoreerd met diverse soorten marmer, mozaïeken, beelden en kroonluchters. We komen aan bij het Kremlin, het historisch, geestelijk en politieke machtscentrum van Rusland. De fascinerende geschiedenis van deze vesting openbaart zich wanneer we het complex betreden. De architecturale verscheidenheid binnen deze vesting is indrukwekkend, evenals de talrijke bezienswaardigheden zoals de tsarenklok, het tsarenkanon dat nooit één schot heeft gelost en de diverse paleizen en kathedralen waarvan we de mooiste bezoeken. Transfer naar het treinstation voor de hogesnelheidstrein naar Sint-Petersburg. Incl. kleine maaltijd. Na aankomst transfer naar het hotel.

Dag 4 - Sint-Petersburg (O,L,D)
In de ochtend vertrek voor onze eerste kennismaking met Sint-Petersburg. We bezoeken het Alexander-Nevsky klooster, gesticht in 1710 door Peter de Grote. Het kloostercomplex draagt de titel “Lavra”, hetgeen de hoogste rangorde in het Russisch-orthodoxe geloof aanduidt en herbergt een vijftal kerken. Het interieur van de barokke hoofdkerk is prachtig gedecoreerd met fresco’s en bezit een unieke iconostase. Tot op heden wordt er in de kerk dagelijks een dienst opgedragen, een mogelijkheid voor u om de traditionele kerkelijke ceremonie mee te maken. Aansluitend een bezoek aan het naastgelegen kerkhof, waar de prachtige graven en tombes liggen van de grote namen uit de Russische geschiedenis, waaronder Tchaikovsky, Borodin en Dostojevsky. Gedurende onze stadsrondrit zien we de belangrijkste bezienswaardigheden en krijgt u een goede indruk van de stad. We rijden door de Nevsky Prospekt, de hoofdstraat van Sint-Petersburg, waar in de 18e eeuw de Nederlandse “Ruslui” hun winkels en woningen hadden. Aan deze laan is ook de prachtige 19e eeuwse Kazan kathedraal gelegen. Met zijn 96 zuilen vertoont het sterke gelijkenissen met de Sint-Pieter in Rome. Verder zien we de Admiraliteit, ’s lands eerste scheepswerf, het paleisplein en het Winterpaleis, de beroemde pantserkruiser Aurora, het Beursgebouw en de Kunstkamer. Het prachtige blauwwitte Smolny klooster en de kleurrijke Bloedkerk met haar uivormige koepels passeren ook de revue. Met de zeer drukke decoratie en de uivormige koepels vormt deze kerk een groot contrast met de barokke of neoclassicistische gebouwen in haar omgeving. Vervolgens bezoeken we de Petrus en Paulus vesting, het oudste historische en architecturale monument van de stad. De bouwwerkzaamheden begonnen in 1703 en dat jaar wordt dan ook beschouwd als de stichting van Sint-Petersburg. Deze vesting was bedoeld als defensiestructuur en werd later gebruikt als politieke gevangenis. In de Petrus en Paulus kathedraal bevinden zich vrijwel alle graven van de tsarendynastie Romanov. 
 
Dag 5 – Sint-Petersburg (O,L,D)
De dag beginnen we met een bezoek aan de imposante Sint-Isaac kathedraal, welke plaats biedt aan 14.000 gelovigen. De bouw, onder leiding van de Franse architect Auguste Montferrand heeft maar liefst 40 jaar geduurd. De gouden koepel, beeldhouwwerken en massieve granieten zuilen geven het complex de allure, terwijl het interieur de bezoeker verrast met gedetailleerde mozaïek iconen, schilderijen, zuilen van malachiet en een prominent altaar. Niet ver hier vandaan is de Hermitage, deels gevestigd in het Winterpaleis, dat gebouwd is voor tsarina Elizabeth, die de voltooiing van dit wonderlijke paleis helaas niet meer heeft mogen meemaken. Het hoofdmuseum, dat haar collectie grotendeels te danken heeft aan Katharina de Grote, is gelegen aan de Neva. De Hermitage staat in de gehele wereld bekend om haar grote collectie kunst van de alom bekende meesters zoals Van Gogh, Rembrandt, Leonardo da Vinci en Michelangelo. Het merendeel van de collectie is verzameld door Katharina de Grote zelf, die een kunstcollectie van niet minder dan 2.658 schilderijen tijdens haar leven opbouwde. Tijdens de rondleiding door dit immense museum komt u meer te weten over de schitterende verzameling werken die hier tentoongesteld worden. De weelderig ingerichte zalen met veel goud bekledingen en enorme kroonluchters geven u een indruk in welke luxe de tsaren hebben geleefd. 
 
Dag 6 - Sint-Petersburg (O,L,D)
In de ochtend verlaten we de stad en rijden naar het Peterhof, gelegen op zo’n 25 km buiten Sint-Petersburg. Het ‘hof van Peter’ ligt aan de Finse Golf en is een van de voormalige zomerresidenties van de tsaren. Hier valt direct de gelijkenis met het Franse paleis van Versailles op. Het paleis wordt dan ook wel tot de mooiste Europese paleizen gerekend. De diverse paleizen, de tuinen en vooral de 176 fonteinen vallen op. Veel architecten werkten aan dit paleis. De architect Domenico Trezzini ontwierp delen in Hollandse stijl, inclusief Delfts blauwe tegeltjes, terwijl het omliggende park een ontwerp van de Nederlander Jan Roozen is. 
Tijdens de rondleiding door het paleis zien we de diverse zalen en vertrekken met telkens een andere inrichting en komt u meer te weten over de verschillende kunstvoorwerpen die hier tentoongesteld staan. In de paleistuinen, die tot aan de Finse Golf reiken, vindt u de talloze wereldberoemde fonteinen* met in goud vergulde sculpturen in diverse vormen en stijlen. Op de weg terug naar Sint-Petersburg maken we nog een fotostop bij de prachtige Petrus en Paulus kathedraal van het dorpje Peterhof. 

Dag 7 - Sint-Petersburg (O,D)
In de ochtend bezoeken we het Poesjkin Paleis, een van de zomerresidenties van Katharina de Grote, gelegen in een prachtig park op zo’n 30 km buiten Sint-Petersburg. De architect van het complex is de Italiaan Bartolomeo Rastrelli, die het paleis in een weelderige rococostijl heeft ontworpen. Het paleis is gebouwd in de 18e eeuw en staat bekend om de barnstenen kamer, zijn grote balzaal met het prachtig beschilderde plafond alsook talrijke onderscheidend gedecoreerde kleinere vertrekken. Opvallend zijn ook de grote kachels met Delfts blauwe betegeling. Ondanks de pracht en praal beviel het paleis Katharina de Grote niet. Voor haar persoonlijke bewoning liet zij een bescheiden gebouw neerzetten in Griekse stijl, het kleinere Alexander Paleis, gelegen in de tuinen van het paleis. De muren van de barnsteenkamer zijn bekleed met kunstig uitgesneden barnstenen panelen. Deze “Barnsteenkamer van de tsaar” is in heel Europa beroemd om zijn schoonheid. De namiddag is ter vrije besteding. 

In de avond volgt het afscheidsdiner. 

Dag 8 – Sint-Petersburg – Brussel (O)
Transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Brussel.