alghero.jpg

Ontdekking van Sardinië

het op één na grootste Italiaanse eiland in de Middellandse Zee

Provincie Vlaams Brabant

Op het eiland Sardinië verstaat men de kunst om de beste kwaliteiten van Italië en Spanje te verenigen.  Het groene heuvelachtige eiland heeft heel wat te bieden zowel qua natuurschoon als op cultuurhistorisch gebied. We nemen je op deze reis graag mee naar de mooiste bezienswaardigheden. 

Vluchturen met Brussels Airlines (onder voorbehoud):

03/06/2023 : Brussel (Zaventem) - Olbia : SN3107 : 14u35 - 16u40
10/06/2023 : Olbia - Brussel (Zaventem) : SN3108 : 17u30 - 19u35

Programma

Maaltijden die inbegrepen zijn in de prijs staan vermeld in het programma: 
O = ontbijt, L = lunch, P = picknick, A = avondmaal
Onvoorziene omstandigheden zoals weer, stakingen, enz…  kunnen leiden tot noodzakelijke wijzigingen in het programma.

Dag 1: Olbia - Cala Gonone (A)
Aankomst op de luchthaven van Olbia, ontmoeting met de plaatselijke gids en transfer naar het hotel te Cala Gonone.  Welkomdrink, diner en overnachting.

Dag 2: Grotte del Bue Marino - Dorgali (O, L, A) 
Op de kust van Cala Gonone bevinden zich talrijke grotten. Na het ontbijt maken wij een mooie bootexcursie naar de mooiste van deze grotten: de verborgen grotten van Bue Marino. Deze grotten dienden eeuwen lang als nestplaats van zeehonden en kunnen alleen per boot bereikt worden. Middagmaal in hotel en in de namiddag panoramische rondrit langs de steden Dorgali en Orosei met zijn marmergroeven. Onderweg halte voor het bezoek aan de best bewaarde en grootste nuraghe-complexen en de zogenaamde Graftombes van de Giganten: S'ena en Thomes. Transfer naar het  hotel in Cala Gonone. Diner en overnachting.

Dag 3: Nuoro - Orgosolo - Su Gologone (O, L, A) 
Na het ontbijt, ontdekken we het echte Sardinië.  We rijden door een magnifieke streek naar Nuoro ook wel Bargagia genoemd met zijn vele pittoreske straten en gebouwen en gelegen op een granietplateau. We maken een aangename wandeling door het centrum. We rijden verder naar Orgosolo, bekend vanwege de vele muurschilderingen (murales). In totaal zijn er op meer dan honderd muren, gebouwen en winkelgevels afbeeldingen aangebracht door de lokale bevolking en kunstenaars. De oudste schilderingen dateren uit de jaren '60 van de vorige eeuw. De favoriete onderwerpen zijn geschiedenis, internationale politiek en de Sardijnse vrijheidsstrijd. In de loop der tijd veranderden de murales in scenes van het dagelijkse dorpse leven van voor de economische ontwikkeling. Daarna hebben wij een typisch middagmaal bij de herders in de natuur. In de namiddag bezoek je nog het bijzondere oord van de natuurlijke bronnen van Su Gologone, waar het water vanuit de diepte van onder de bergen naar boven komt. De spleet in de rots is meer dan 135 meter diep. Het water van de bron vloeit direct in de rivier Cedrino. De bron en het park eromheen is tot natuurmonument verklaard. Na het bezoek terugkeer naar het hotel. Diner en overnachting.

Dag 4: Tharros - Bosa (O, L, A) 
Na het ontbijt, vertrek richting Tharros, één van de meest fascinerende sites in Sardinië niet alleen vanwege de archeologische resten, maar ook vanwege de bijzondere ligging op een smal schiereiland uitkijkend over de Golf van Oristano. Deze Romeinse nederzetting dateert uit het vroeg-nuragische tijdperk. Middagmaal in restaurant. In de namiddag bezoeken we het middeleeuws stadje Bosa, dat zich op de westkust van Sardinie bevindt, direkt aan de rivier il Temo, de enige rivier op Sardinië die bevaarbaar is. Het is cirkelvormig gebouwd rond het Kasteel Malaspina op de heuvel Serravalle. Hier bemerkt men de Spaanse invloed in de vele gebouwen. De stad is tevens bekend om zijn smeedwerk en kantproductie en heerlijke kreeften. We rijden verder naar Alghero. Onderbrenging in hotel, diner en overnachting.

Dag 5: Sassari - Alghero (O, L, A)
Na het ontbijt vertrek naar de pittoreske stad Sassari, de op één na de grootste stad in Sardinie en tevens universiteitstad.  Het grootste deel van de bezienswaardigheden bevindt zich binnen de deels bewaarde oude stadsmuren, met een fascinerend middeleeuws centrum. Samen met de gids bezoeken we het centrale plein de Piazza Italia, omlijst door mooie paleizen, de S.Nicola kathedraal, de Rosello Fontein, het symbool van de stad gebouwd in 1605 door arbeiders uit Genua en bedoeld was om de inwoners van water te voorzien. Terugkeer naar het hotel voor het middagmaal. Daarna bezoeken we het historisch centrum van de stad Alghero, een charmante kleine havenstad van Catalaanse oorsprong. De Catalaanse invloed bemerk je al wandelend door de kleine straatjes met tweetalige naamborden in Italiaans en Catalaans, de gotische stijl van de kathedraal en vooral in de kerk van San Francisco, het belangrijkste Catalaans monument van Sardinië. Terugkeer naar het hotel, diner en overnachting in hotel.

Dag 6: Archipel Maddalena (O, L, A) 
Na het ontbijt, vertrek richting Palau en inscheping naar het eiland La Maddalena.
De archipel La Maddalena bestaat uit 7 eilanden: La Maddalena, Caprera, Santo Stefano, Spargi, Budelli, Santa Maria et Razzoli. Van al deze eilanden in dit natuurgebied is uitsluitend het hoofdeiland La Maddalena bewoond. Hier kan men genieten van de prachtige rotsformaties, natuur, kristalhelder water, baaien en witte en roze stranden. We genieten volop van de prachtige vergezichten. We bezoeken het charmante dorpje La Maddalena met de Santa Maria Maddalenakerk in het historische stadscentrum en vrije tijd ter beschikking.  Light lunch aan boord. In de namiddag terugkeer naar Palau en transfer naar het hotel te Olbia/omgeving. Diner en overnachting.

Dag 7: Costa Smeralda (O, L, A)
Vertrek na het ontbijt naar de prachtige en beroemde Costa Smeralda. De smaragdkust, is een rotsachtig en bosrijk kustgebied in het noordoostelijke deel van Sardinië. Tot begin jaren 70, had het gebied niet veel meer te bieden dan mooie stranden, totdat de prins Aga Khan besloot om het gebied te ontwikkelen. In samenwerking met de architecten Busiri-Vici en Vietti, werd een luxe Costa Smeralda bouwstijl ontworpen en in korte tijd ontstond een prachtig, zeer luxueus toeristengebied. Het pittoreske gebied, met als centrum Porto Cervo, staat bekend om zijn adembenemende witte zandstranden met kristalhelder zeewater, exclusieve restaurants, bruisend nachtleven en fotogenieke landschappen. De meest bezochte stranden zijn Porto Cervo, Cala di Volpe, Poltu Qualtu en Liscia di Vacca. Deze stranden liggen verspreid over de meer dan 80 baaien die deze kustlijn rijk is. Langs de Costa Smeralda staan prachtige villa's en droompaleizen van politici en vip's. In de haven liggen de mooiste jachten en in de badplaatsen vindt u de meest exclusieve winkels. Niet voor niets wordt de Costa Smeralda daardoor de "Goudkust" genoemd. Middagmaal in restaurant onderweg. Terugkeer naar het hotel, diner en overnachting.

Dag 8: Calangianus - Olbia - vertrek (O, L) 
Na het ontbijt, vertrek naar het plaatsje Calangianus gelegen in de Gallura streek, bekend om zijn vele kurkeiken. Sardinie is één van de belangrijkste producenten van kurk (sughero). Iedere boom wordt om de 10-12 jaar van zijn schors ontdaan. We bezoeken het Museo del Sughero waar we meer te weten komen over de verwerking van kurkschors. Middagmaal in restaurant. We rijden verder naar Olbia waar we vrije tijd ter beschikking hebben voor shopping, wandeling, terrasje. Transfer naar de luchthaven van Olbia en vertrek.