shutterstock-1185957181.jpg

Nederland Achterhoek

Boetiekhotel BonAparte 4*

Nederland Achterhoek

Door regio Limburg

De Nederlandse Achterhoek is minder bekend maar o zo fietsvriendelijk! Dit fietsgebied is door de Fietsersbond al meermaals uitgeroepen tot fietsgebied van Nederland en ligt op minder dan 3 uutjes van ons land. Ideaal voor een fietsvakantie!

Je fietst tijdens deze vakantie over lommerrijke wegen, fietspaden en bospaadjes. Je passeert steden en gebieden zoals Hanzesteden Zutphen en ook Deventer langs de IJssel wordt niet vergeten. Of wat dacht je van Bronckhorst, het kleinste stadje van Nederland met zijn 157 inwoners?

Je fietst zowel in Gelderland als in Overijssel (de Veluwe). Je volgt de meest bereden fietsroute van Gelderland waar om de haverklap een ander panorama zich ontplooit (de Coulissenroute). Je rijdt ook op ‘De Achtkastelenroute’ maar in werkelijkheid liggen er veel meer kastelen dan de acht die je passeert op de eerste fietstocht van de vakantie.

Je verblijft in het charmante viersterrenhotel Boetiek Hotel BonAparte aan de voet van de Lochemse Berg in Barchem. Je geniet gastronomisch van een overheerlijke keuken in het hotel. Een aanrader van jewelste!

Programma

DAG 1: ACHTKASTELENROUTE (Afstand 38 km)
Aankomst tegen de middag in Barchem. We vertrekken om 13.00 uur om de oudste fietsroute van Nederland te volgen: de Achtkastelenroute, afstand 38 km (vlak).

DAG 2: BORCULA (Afstand 63 km)
Vandaag gaat het richting Borculo met zijn dubbele watermolen uit 1552. We genieten van het beschermd natuurgebied vanop de observatietoren ‘De Needse Berg’, waarna we stoppen in Neede. Langs heide, bos, beekjes, riviertjes, boerengrond, landgoed, vele oude eiken en wijngaarden verder naar de spooktuin van de Witte Wieven in Zwiep. Afstand 63km (vlak).

DAG 3: COULISSENROUTE (67 km)
We fietsen langs de meest gereden fietsroute van Gelderland: de Coulissenroute. Na ongeveer 25 km stoppen we aan een 162 jaar oud café. In de helft van ons traject lunchen we in het pittoreske kerkdorp Gelselaar dat sedert 2013 een beschermd dorpsgezicht heeft. Stop in de ijsboerderij ‘t Dommerholt op 12 km van het hotel. Afstand 67km (vlak).

’s Avonds na het diner vertrekken we met de wagen richting Lochem (4km) om te genieten van een moonlightrondvaart van +/-1,5 uur op de Berkel (niet inbegrepen-onder voorbehoud van geldende coronamaatregelen). De schipper/gids boeit ons met verhalen en interessante weetjes.

DAG 4: DEVENTEER & BRONCKHORST (65 km)
We nemen auto EN fiets richting Warnsveld (20km) voor een rit naar Deventer, Bronckhorst en Zutphen. In Deventer is er wat vrije tijd om de wekelijkse fruitmarkt te bezoeken. Voor we het pontje over de Ijssel nemen zie je links de Wilhelminabrug, die diende als decor voor de film ‘A Bridge Too Far’ die zich afspeelde in Arnhem. Na het pontje hebben we onze middagstop in museumcafé De Kribbe, waar je kennis maakt met de geschiedenis van het oude boerenland in de Veluwe. De tweede overtocht brengt ons naar Bronckhorst waar het aangenaam toeven is onder een oude linde en beuk. Eventuele huurfietsen worden aan het vertrekpunt opgehaald bij Fietsen Van Stenis. Afstand 65km (vlak).

DAG 5: HENGELO (47 km)
Onze laatste rit brengt ons naar Hengelo, het groenste tuindorp van het land, waar we stoppen bij het beste café van Gelderland. Verder naar De Heikamp voor een pannenkoek bij ‘De Koning der Pannenkoeken 2017 en 2018’. Daarna maken we een rondritje in de Engelse landschapstuin van het kasteel van Ruurlo. Afstand 47 km (vlak).

Fietsinformatie

  • De fietstochten zijn tussen 38 km en 67 km. 

  • We fietsen in een rustig tempo.

  • We stoppen regelmatig voor een drankpauze of toiletbezoek.
  • Deze fietsvakantie staat open voor elektrische en gewone fietsen.
  • Het dragen van een fietshelm is verplicht.
Adres

Lochemseweg 37, 7244 RR Barchem, Nederland

Praktische info

Lengtegraad: 52.13880700000001

Breedtegraad: 6.4231713