shutterstock-1769436188-2.jpg

Nederland Friesland

Hotel Gaasterland ****

Nederland Friesland

Door regio West-Vlaanderen

Friesland mag dan wel deel uitmaken van Nederland, het is toch hun meest eigenzinnige provincie. Men spreekt er een eigen taal en het is er veel minder druk dan in de rest van Nederland. Friesland is ook het land van meertjes, plassen, kanalen, blauwe luchten, witte wolken, weidse landschappen, typische boerderijen en schattige, kneuterige dorpjes. M.a.w. een eldorado voor de recreatieve fietser op zoek naar dat zalige gevoel van rust en ruimte.

Programma

DAG 1: TIELT – MAKKUM – WORKUM -  RIJS (ca. 40 km fietsen)
We verlaten Tielt 's morgens vroeg.
Nabij de sluizen van Kornwerderzand op de Afsluitdijk worden de fietsen uitgeladen voor onze eerste fietstrip in Friesland. Al trappend begeven we ons naar Makkum. Dit stadje is als het ware een openluchtmuseum en zal je zeker en vast bekoren. Vrij middagmaal. ’s Namiddags volgen we de kustlijn van het IJsselmeer tot Gaast. Verder over de voormalige zeedijk naar Workum waar we even pauzeren. Het stadje wordt gekenmerkt door de typisch Friese huizen en gebouwen.
Zo bereiken we tenslotte Rijs waar ons verblijfshotel gelegen is.
Intrek, avondmaal en overnachting.

DAG 2: RONDRIT ZUID-FRIESLAND (ca. 65 km fietsen)
Na het ontbijt vertrekken we per fiets voor een heuse rondrit in de streek. Hierbij maken we gebruik van het uitstekende knooppuntennetwerk. Via het Slotermeer en ontelbare dorpjes met typisch Friese namen komen we tegen de middag in Sneek aan. Dit stadje is na Leeuwarden de belangrijkste elfstedenstad.
Vrij middagmaal en tijd om het stadje rustig te bezoeken.
’s Namiddags keren we dan op een rustig tempo over landelijke wegen terug naar het hotel. Weiden, water, lucht en af en toe de wind zullen er je trouwe metgezel zijn.
Avondmaal en overnachting.

DAG 3: LYTSE MARRENROUTE (ca. 40 km fietsen)
Na de langere tocht van gisteren houden we het vandaag bij een kortere etappe. Niettemin zal het een zeer aangename en plezante dag worden met een fietstocht van ca. 40 km op de Lytse Marrenroute. Wie van weidse vergezichten houdt, komt hier goed aan z’n trekken. In de karakteristieke dorpjes lijkt de tijd wel stilgestaan te hebben. Uiteraard is onderweg een halte voor een natje en droogje voorzien. 
Avondmaal en overnachting.

DAG 4: ELFSTEDENRONDE (ca. 60 km fietsen)
De Elfstedentocht is zowat het internationaal uithangbord van Friesland. Af en toe kruisen we de route van deze heroïsche schaatswedstrijd met dorpjes als Hindeloopen en Stavoren… Onze begeleider zal je hierover wel één en ander vertellen.
Vrij middagmaal.
’s Namiddags blijven we de kustlijn volgen. Van Oudemirdum af trappen we op rustige wegen kriskras door de zingende bossen van het Gaasterland.
Na alweer een prachtige fietsdag naar ons verblijfshotel voor avondmaal en overnachting.

DAG 5: RIJS - SLOTEN - TIELT  (ca. 35 km fietsen)
Na het ontbijt is het tijd om Friesland te verlaten. Echter niet zonder eerst nog een laatste hoogtepunt aan ons fietsavontuur toe te voegen. Over stille dorpjes als Aldegea en Balk gaat het naar Sloten, het kleinste van de elf Friese steden, maar daarom niet het minste! We fietsen er tussen de talrijke kanaaltjes, afwateringswegen, weiden en doorheen de bossen. Zelfs in het ‘binnenland’ vind je er af en toe dijken.
Na het vrij middagmaal en nadat de fietsen ingeladen zijn, vatten we de terugweg aan.
Dwars door Nederland rijden we naar de omgeving van Breda voor een vrije avondstop.
Thuiskomst tegen 21u30.

Fietsinformatie

  • De fietstochten zijn tussen 35km en 60km.

  • Een bruggetje vormt af en toe een “hindernis” op het parcours. De wind zorgt er zelfs regelmatig voor een duwtje in de rug. 

  • We fietsen in een rustig tempo. 

  • We stoppen regelmatig voor een drankpauze of toiletbezoek.
  • Deze fietsvakantie staat open voor elektrische en gewone fietsen.
  • Het dragen van een fietshelm is verplicht.
Adres

Marderleane 21, 8572 WG Rijs, Nederland

Praktische info

Lengtegraad: 52.8625467

Breedtegraad: 5.500666