storage/okrareizen/shutterstock-51117898.jpg

Treinreis Zwitserland - Sankt-Moritz naar Zinal

Hotel Stahlbad & Hotel Les Diablons

De mooiste spoorlijnen van Zwitserland

Provincie Antwerpen

Je verplaatsen per trein, in het mekka van het Europese treinwezen. De grandioze Zwitserse natuur beleven vanuit een comfortabel treinzitje. Dat alles op onze tochten naar het autovrije Zermatt; per stoomtrein op de Furka-Bergstrecke; met de Glacier Express door 91 tunnels en met de Bernina Express, de traagste sneltrein.

Hotelinformatie

We overnachten 3x in het Intersoc hotel Stahlbad in St.-Moritz, 1x in Andermatt en 3x in het Intersoc hotel Les Diablons in Zinal

Vluchturen

(Onder voorbehoud)

27/08 Brussel - Milaan 09u50 - 11u20
03/09 Geneve- Brussel 21u15-22u30

Dagprogramma

Dag 1 Heenreis
Vlucht vanuit Zaventem naar Milaan. Transfer naar ons hotel in Sankt-Moritz waar we inchecken en het avondmaal nuttigen.

Dag 2 Bernina Express
Vanuit Sankt-Moritz nemen we Bernina Express heen naar Tirano. Dit is één van de mooiste treinreizen van Europa, zo niet de wereld. Deze beroemde rode ‘traagste sneltrein’ weet in kanton Graubünden grote hoogteverschillen te overbruggen. Het Italiaanse Tirano ligt net over de grens met Zwitserland en staat bekend staat om zijn mooie historische centrum. Na het bezoek nemen we de Bernina Express terug naar Sankt Moritz. 

Dag 3 Bergün
Met de trein sporen we van Sankt-Moritz via 12 tunnels en 19 viaducten over het spectaculairste deel van de Albulabahn (UNESCO Werelderfgoed) naar Bergün. De aanleg van deze spoorweg in 1900 was een waar huzarenstukje. Je passeert 4 keertunnels waarin het spoor een volledige lus maakt. Het spoor wisselt constant  van de ene naar de andere bergflank.
Bergün zie je zowel links als rechts aan je voorbijkomen. In het station van Bergün kom je in het nieuwe spoormuseum alles te  weten over de aanleg van de Rhätische Bahn. De modelbaan rijdt zo goed als iedere namiddag rond 15u. We combineren het bezoek aan het museum met een rustige wandeling in de prachtige natuur rond Bergün.

Dag 4 Glacier Express
De Glacier Express doet in ongeveer acht uur het traject tussen Sankt Moritz en Zermatt, door 91 tunnels en over 291 bruggen. Wij doen ongeveer de helft van dat traject, van Sankt Moritz naar Andermatt. Tijdens de ontspannende rit word je getrakteerd op veel landschappelijk schoon en technische meesterwerken. Met zijn panoramavensters biedt de Glacier Express vrij uitzicht op  prachtige landschappen. In Andermatt overnachten we in het Radisson Blue hotel.

Dag 5 Furka Express
We rijden naar Realp waar we zullen inchecken voor de Furka express, De Dampfbahn Furka-Bergstrecke (DFB) laat de gouden jaren van het stoomtreintijdperk in Zwitserland herleven. We komen aan in Oberwald waar we de transfer maken naar Zinal, waar we zullen overnachten.

Dag 6 Uitstap Aletchgletsjer
De grote Aletschgletsjer is een prachtig stukje natuur gelegen in het kanton Wallis, Zwitserland. Het is met zijn 22.6 km de grootste gletsjer van de Alpen. Spijtig genoeg heeft ook hij te lijden onder de klimaatopwarming. Op zijn dikste punt is de gletsjer  zo’n 900 meter diep. Hij heeft een oppervlakte van 81.7 km² en weegt om en bij de 27 biljoen ton.

Dag 7 Uitstap naar Zermatt
Zermatt is zeker één van de bekendste toeristenplaatsen van Zwitserland. Alleen al de hotels in dit bergdorp zijn jaarlijks goed voor zo’n 1 miljoen overnachtingen. Het dorp is enkel per trein te bereiken. Bij het verlaten van het station kom je in een autovrij  bergdorp. Om de sfeer van het dorp te proeven, is het leuk om de hoofdstraat rechtsaf in te slaan. Het dorp bruist van het leven:  veel winkels en terrasjes strijden om de gunst van de toerist. Overal domineert de Matterhorn het uitzicht. Jaarlijks zijn er  honderden alpinisten die de klim wagen. Maar wie Zermatt slechts een enkele dag bezoekt, kan zich ook comfortabel naar grote hoogtes laten brengen. Een traditionele uitstap waarvan ook wij mogen proeven is met het tandradbaan naar de Gornergrat  (3.089 m), met een uniek panorama op de Walliser Alpen, met de tweeling Castor en Pollux en het hoogste punt van Zwitserland,  de Dufourspitze (4.634m).

Dag 8 Terugvlucht
We vertrekken vanuit de luchthaven van Geneve terug naar Zaventem. Einde van deze indrukwekkende reis.

Adres

Hotel Stahlbad Via tegiatscha 21 CH 7500 St. Moritz

Praktische info

Afstand vanuit Brussel: 860 km

Hoogte: 1822 m

Lengtegraad: 46.484378

Breedtegraad: 9.8387377