ost-friesland-2.jpg

Ost-Friesland, Duitsland

Hotel Best Western Frisia 4*

Ost-Friesland, Duitsland

Provincie Antwerpen

Ost-Friesland is een streek in het uiterste noordwesten van de Duitse deelstaat Nedersaksen, grenzend aan de Waddenzee in het noorden en aan de Nederlandse provincie Groningen in het westen. De gronden bestaan er vooral uit veen. De hele dag klinkt hier vriendelijk ‘Moin, moin’.

Hotelinformatie

Het 4-sterrenhotel Frisia ligt midden in het centrum van de Oost-Friese stad Leer. Trouw aan het motto "Aankomen en zich goed voelen", wacht u een combinatie van Oost-Friese traditie en modern hotelcomfort.
Een uitgebreid ontbijtbuffet wordt geserveerd in de wintertuin.

Ervaar Oost-Friese gastvrijheid met een traditioneel kopje thee voor de gezellige open haard of in de rustieke hotelbar "Fischerkate" met dagelijks Sky Live Sport.

Ter ontspanning is er een grote saunaruimte beschikbaar.

Programma

Hieronder vind je het reisschema per dag. We vermelden bij elke dag welke maaltijden er inbegrepen zijn: O = ontbijt, L = lunch, P = picknick, A = avondmaal.  Wijzigingen voor het vertrek of tijdens de reis kunnen voorkomen ten gevolge van onvoorziene omstandigheden zoals weer, stakingen, gezondheidsredenen, enz… 

Dag 1 : Bourtange - Evenburg (L - A)

Vlak bij de grens met Duitsland ligt het idyllische vestingstadje Bourtange, waar de tijd lijkt te hebben stil gestaan. In de historische panden rond de markt hebben zich musea, winkels en restaurants gevestigd. Na een heerlijke koffietafel maken we 
een wandeling door het stadje en komen alles te weten over de geschiedenis van de vesting.
In de late namiddag rijden we naar het kasteel Evenburg, een waterslot, dat in het midden van de 17de eeuw gebouwd 
werd door Erhardt Ehrentreuter. In de 19de eeuw liet Graaf van Wedel het verwaarloosde kasteel verbouwen. Nu is het in het bezit van de regio Leer. De kasteeltuin is van oudsher voor iedereen geopend wat erg gewaardeerd wordt door de vele bezoekers. 

Dag 2: Leer (O - L - A)

Vandaag verkennen we Leer, het toeristencentrum van zuidelijk Ostfriesland. We maken een havenrondvaart en een wandeling door de oude stad en brengen een bezoek aan het bekendste gebouw, het historische stadhuis uit 1894. In de loop der jaren is in Ostfriesland een heel eigen theecultuur ontstaan. In de 17de eeuw brachten handelaars de thee vanuit Nederland naar deze regio. Aanvankelijk werd thee als een medicijn verkocht, maar al snel won het aan populariteit en in de 18de eeuw werd thee zelfs dé nationale drank. Oost-Friezen hebben een eigen theeceremonie en drinken vier tot vijfmaal per dag drie kopjes thee. Zo’n OostFriese theeceremonie is een waar genot om eens zelf te beleven. 
Aansluitend kunnen we nog even verpozen in de stad.

Dag 3: Emssperrwerk - Emden (O - L - A)

Na het ontbijt brengen we een bezoek aan het Emssperrwerk, de grootste stormvloedkering van Duitsland. Deze bezienswaardigheid is te vergelijken met de Nederlandse Deltawerken. Een videopresentatie en uitleg met een werkend schaalmodel, in de moderne bezoekersontvangst ruimte, worden gevolgd door een rondleiding over het Sperrwerk zelf.
Via Emden rijden we naar Greetsiel. Emden, Duitslands westelijkste havenstad, is nauw met de zee en de Ems 
verbonden. De oude binnenhaven met haar museumschepen strekt zich uit tot in het hart van de stad. Het vissersdorp Greetsiel leeft van het toerisme en de garnalenvisserij. Met prachtige winkelpandjes is het autovrije centrum van het dorp bijna een 
museumdorp.

Dag 4: Papenburg - Huiswaarts (O)

Met de valiezen in de bus vertrekken we naar Papenburg dat als veenkolonie gesticht is en uitgroeide tot een scheepsbouwcentrum. Hier gaan we op bezoek bij de oceaanreuzen van de Meyer Werft. Na het bezoek keren we huiswaarts