nederland-epen-1.jpg

Epen

Hotel Berg en Dal 3*

Epen

Door regio Antwerpen

Epen, ligt, net over de grens, in het hart van Zuid-Limburg in Nederland. Een pittoresk dorpje in het Heuvelland ten noorden van Voeren met vele vakwerkhuisjes en een heel netwerk aan wandelingen. De ideale bestemming voor onze wandelvierdaagse!

Programma

Iedereen wordt verwacht om 11.30 uur voor het hotel Berg en Dal, Roodweg 18  te Epen, Nederland. De wagens kunnen bij aankomst worden geparkeerd achter het hotel, toegang parking is links van het hotel. De bagage hou je best nog in de wagen. Vanaf 16 uur kan je op de kamer. In het hotel kan je op het terras rustig genieten van een drankje of aperitief, dat genoteerd wordt op een consumptiekaart die op het einde van de week wordt afgerekend. U wordt ’s avonds om 19 uur aan tafel verwacht. Je kan steeds kiezen tussen 2 gerechten voor Voorgerecht/soep, hoofdschotel en dessert/koffie. Ontbijten kan tussen 8 en 10 uur ’s morgens. Het lunchpakket wordt voor u klaargemaakt. Wifi is aanwezig.

Voor de wandelingen voorzie je goede wandelschoenen en aangepaste kledij. Veel is afhankelijk van het weer. Hopelijk mogen we van een zonnige periode genieten. De 3 lange wandelingen zijn ongeveer 15 km. Dat is een mooie lengte om een dagje te wandelen. We rusten op tijd en stond en wandelen niet te snel.

Diegenen die niet mee gaan wandelen kunnen naar alle kanten uitzwermen en op verkenning gaan. Op woensdag en vrijdag hebben we een gezamenlijke lunch die in een restaurant wordt gebruikt. Daar kan je mee van genieten en je programma in die zin aanpassen.

Epen ligt in een heel mooie streek, het Limburgse Heuvelland met prachtige vergezichten en opgefleurd met mooie vakwerkhuizen. Je voelt je direct in vakantiestemming.

Dag 1:
U staat stappensklaar vanaf 11.30 uur met eigen picknick voor een eerste tochtje van 8 km naar Mechelen via het Geuldal. De terugtocht laat ons kennis maken met het mooie uitzicht dat we overal in de streek kunnen genieten. Voor we aan de tocht langs het Geuldal beginnen eten we (op 1,2 km van het hotel) onze meegebrachte picknick (er zijn geen broodjes te verkrijgen) en zijn we op deze locatie verplicht een drank te kopen.

Dag 2:
Vandaag vertrekken we aan ons hotel om 10 uur richting Sippenaeken, eventjes terug de grens naar België overwippen. We genieten van de vele vakwerkhuizen in het gebied, lopen langs een golfterrein en keren terug langs de Geul. De tocht is al iets heuvelachtiger maar nergens is het steil. We wandelen 16 km maar hebben de ganse dag tijd om te genieten. De picknick die we van het hotel meepakken eten we halverwege en ietsje later zoeken we een terrasje op om iets te drinken. We zijn rond 17 uur terug aan het hotel.

Dag 3:
We starten om 10 uur via de achterzijde van het hotel. Onze eindbestemming is Gulpen, een klein stadje of een groter dorp in de streek. Er is een eigen bierbrouwerij, verschillende eetgelegenheden en ook een winkelstraat. We klimmen naar de top van De Gulperberg waar de Amstel Goldrace passeert. In Gulpen nemen we onze lunch in een restaurant waar we het typische 12 uurtje nuttigen. Voor wie niet meewandelt kan in Gulpen een kunstenwandeling of monumentenwandeling maken van 3 km. We keren terug naar Epen via het Kasteel Neuborg en Crapoel en gelukkig gaat hier de weg bergafwaarts. Vandaag tikken we af op 15 km.

Dag 4:
Omdat we zo dicht tegen de grens van België zijn gelegen gaan we vandaag via Slenaken naar Teuven. Vertrek om 10 uur. We nemen onze picknick mee en mogen die uitzonderlijk eten in een restaurant in Teuven. Uiteraard moeten we daar wel een drank bestellen. Het is niet overal vanzelfsprekend om met een picknick in een café te kunnen, de café’s zijn ondertussen allemaal restaurant geworden. De wandeling is 15 km lang en kabbelt wat omhoog en omlaag. Het landschap is verrassend mooi en hopelijk staan de fruitbomen nog in bloei.

Dag 5:
Voor onze laatste dag maken we nog een wandeling van 8,5 km. We vertrekken om 10.30 uur aan Restaurant Buitenlust en wandelen door het langste bos van Nederland nl. het Vijlenerbos naar Vijlen. Dit dorpje is trouwens het hoogstgelegen punt van Nederland, dus twee records in één wandeling! Tegen 13 uur proberen we terug aan ons beginpunt te komen en kunnen we genieten van een lunch die als afsluiting wordt aangeboden. Je kan kiezen tussen verschillende broodjes en eiergerechten.

 

Adres

Roodweg 18, 6285 AA Epen, Nederland

Praktische info

Lengtegraad: 50.777289

Breedtegraad: 5.9124083