storage/okrareizen/shutterstock-483298267.jpg

Nederland Oisterwijk

Fletcher Hotel Boschoord ***

Tilburg

Jammer, deze reis werd geannuleerd!

De Oisterwijkse bossen en vennen liggen centraal in Brabant op korte afstand van Tilburg en niet ver van ‘s Hertogenbosch of Eindhoven, juist over de grens in Nederland.

Het gebied geldt als een van de bekendste wandelgebieden in de provincie Brabant. Ze vormen een natuurgebied in de  gemeente Oisterwijk van ruim 750 ha in het Nationaal Landschap Het Groene Woud.

Programma

Naast de Oisterwijkse Bossen en Vennen vind je er ook de Kampina. De naam Kampina is afgeleid van het Romeinse ‘Campina’, een andere naam voor Kempen, wat ‘woeste grond’ betekent. De Kampina beslaat 1535 hectare ten zuidoosten van Oisterwijk en ten zuidwesten van Boxtel. Centraal in het gebied ligt de Kampinase Heide, met daarin onder meer het Belversven, de Huisvennen en de Zandbergsvennen. Het is een van de weinige plekken in Noord-Brabant waar geen bebouwing waarneembaar is. In dit uitgestrekte gebied vol variatie tussen bossen, talloze vennen en heide kun je heerlijk wandelen. Ook op het weidse  platteland, natuurgebied Moergestels Broek en Landgoed Nemerlaer kun je eindeloos genieten tijdens een wandeling.

In augustus 2020 werd Oisterwijk bekroond als één van de allermooiste dorpen van Nederland! Zeker het bezoeken waard maar het is vooral de natuur die ons naar buiten lokt in het voorjaar. We wandelen alle dagen ongeveer 15 km met mogelijkheid tot inkorten van de wandeling. De eerste en de laatste dag zijn de wandelingen korter.

We logeren in Fletcher hotel Boschoord. Deze romantische villa ligt in een mooie omgeving, midden in een bosrijk natuurreservaat met vele meren. U kunt hier genieten van smaakvolle kamers, een comfortabele lounge en een verfijnd restaurant.

Maandag 15 april 2024

De eerste dag wordt iedereen verwacht tegen 11.30 uur op de parking van het hotel met eigen picknick en in wandeltenue. Afhankelijk van het weer voorzie je aangepaste kledij. We gaan eerst richting dorpskern Oisterwijk zodat je kennis kan maken met het rijke verleden van deze gemeente. Het was in het verleden vooral gekend om zijn leerlooierijen en sigaren maar ook om de meubelindustrie. Het is een prachtig Brabants (hollands) dorp.

We hebben een afspraak in de bibliotheek en vvv-kantoor om daar onze boterhammen te eten. Na de picknick vertrekken we richting vennen, bos en heide op verkenningstocht. De wandeling bedraagt 8 km.

Dinsdag 16 april 2024

Vandaag starten we voor een wandeling van 13 km en lopen we een stukje op de Kampina waar we langs de prachtige heide en vennen komen. We gaan richting Kasteel Nemerlaer. Onderweg proberen we een plaatsje te zoeken voor onze picknick en hebben een afspraak in een horecazaak om ook iets te drinken. In Nederland (maar tegenwoordig ook in België) is het niet vanzelfsprekend om je meegebrachte boterhammen in een café te eten.

Woensdag 17 april 2024

Ook al logeren we in een gebied met bossen, vennen en heide, iedere wandeling is anders. We starten in het heidegebied van de Kampina en komen terug via het open landschap en de bossen. Over de middag lunchen we in het Jacobshof, dus geen picknick mee te nemen. De wandeling is 18 km maar we nemen de tijd om uit te rusten tussendoor. Eventueel regelen we de mogelijkheid om over de middag af te haken of aan te sluiten.

Donderdag 18 april 2024

Vandaag maken we een zeer gevarieerde wandeling van 14 km. We vertrekken door het bos en komen dan in een open landschap. In Nederland met zijn overvloed aan water wordt er gezorgd dat dorpen gevrijwaard blijven van overstromingen. Zo komt het dat we een dijk volgen. Later volgen we de Reusel, een rivier die behoort tot het grote Dommelwaterlandschap. We eten onze picknick in een café in Moergestel.

Vrijdag 19 april 2024

Op deze laatste dag maken we in de voormiddag nog een wandeling in de vallei van de Beerze. Het wordt een tochtje van 7,5 km rond het moeras. Daarna rijden we richting Oirschot waar we van een afsluitende warme lunch kunnen genieten en onze wandelweek feestelijk afsluiten.

Praktisch

Oisterwijk, waar we logeren in het Fletcherhotel, ligt op een uurtje rijden van Antwerpen (richting Turnhout en Tilburg). Het hotel ligt midden in het wandelgebied zodat we tijdens ons verblijf geen auto moeten gebruiken om naar de startplaats van de wandeling te gaan. We vertrekken gewoon vanuit het hotel en verkennen de streek in de 4 windstreken. Allicht zijn er mensen bij die niet mee gaan wandelen of maar een gedeelte van het programma volgen en zelf op uitstap gaan. Het is wel mogelijk om elkaar tijdens de lunch te ontmoeten en zo je activiteiten aan te passen.

Van maandagavond tot en met vrijdagmiddag zijn de maaltijden inbegrepen in de prijs, alleen de drank dien je nog zelf te betalen.